mięso sezonowane Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który bezbłędnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Na ogół jest tak, że najlepiej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość porządnie z serem, więc zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są następnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.